Ei sunt eroii străzii

Am crescut printre asfalturi și betoane, iar blocurile gri erau colorate pe vremea aceea de graffuri și taguri timide. Da, ce-i drept, în anii ’90 cultura urbană nu era la fel de dezvoltată la noi precum în State. Asta pentru că erau toți bezmetici după atâția ani de comunism și libertatea de exprimare era încă îngrădită din fașă prin autocenzură.

Însă ușor-ușor lumea a început să se schimbe, iar muzica din stradă este difuzată și la Tv. Nu e un secret că toți din generația mea încă au un respect pentru trupele care au pus bazele a ceea ce se numește cultura urbană, cu predilecție cea a hip-hopului. Și aici un mare big up pentru Paraziții, Moromeții, La Familia, dar și pentru Getto Daci, RACLA etc.

Parcă nu-mi vine să cred că au trecut mai bine de 20 de ani, iar elementele ce țin de urban, de la muzică, graffiti, bboys sau DJs s-au extins și au luat, cu anumite influențe, firește, amploare.

Sporturile

S-au organizat în ultimii ani tot mai multe evenimente, iar eu mă bucur că am fost martoră încă de la început la această evoluție. Ca o pasionată înfocată de tot ce ține de imagine, am încercat de fiecare dată să imortalizez în fotografii spiritul urban care înseamnă libertate, imaginație și cojones…sau hai să zicem curaj cu carul.

foto din arhiva subsemnatei

Știu că mai există persoane încordate care privesc cu ochi reci aceste manifestări, însă oamenii aștia cu ochelari de cal nu știu de oasele rupte la biking, skateboarding, de zilele prin spital, de mâinile și picioarele în ghips sau de orele de exerciții fără pauză, toate de dragul de a face cel mai reușit trick și de a face K.O. gravitația.

Graffiti

Graffurile mi se par cel mai fain mod de a colora orașele și subteranele. Motiv pentru care mă bucur că în București mai avem pe o linie  metroul ăla desenat și, în ciuda gurilor rele care consideră toate tagurile ca un mod de vandalizare, eu văd asta ca artă. Dar genul ăla de artă pe care nu-l vezi la MoMA, ci pe care îl inspiri direct din stradă.

Și există destule persoane înțelepte care apreciază genul ăsta de manifestare care necesită canuri și markere, o doză de talent și încă una de nebunie. Și aici o să zic doar atât: Banksy, iar cunoscătorii vor înțelege. Btw, știați că există și cărți despre arta graffiti? (Check this out: Arta la zid, Graffiti Bible, Graffiti etc)

Banksy ART
Banksy ART

Fotografia urbană

Fotografia urbană sau, în anumite cazuri, fotojurnalismul, este un soi de artă socială, care păstrează în amintire adevărate izvoare istorice. Imaginea ațâță, transmite, face privitorul martor, iar fotograful devine mijlocitorul dintre cetățeni și oraș.

Am un mare respect pentru cei care reușesc să capteze secvențe din viața urbană, fără scenarii, fără retușuri, ci instantanee în forma lor cea mai pură și sinceră.

Poate că fotograful nu e mereu cunoscut, însă arta lui poate face vâlvă în toată lumea. Câteva exemple în acest sens sunt fotografiile lui Henri Cartier-Bresson sau ale lui Andreas Feininger, care au cam fost tăticii fotografiilor urbane, iar fiecare și-a construit propriul mod de exprimare.

De altfel, au fost numeroși fotografi talentați care au adus fragmente din cele mai îndepărtate sau ostile colțuri de lume, în casele tuturor. Iar asta s-a întâmplat în primă faza prin arhicunoscutele reviste LIFE sau VU.

Întorcându-ne pe meleagurile noastre, recunosc că și aici avem nenumărați oameni care reușesc să facă din fotografia urbană artă, dar să creeze și empatie. Alex Gălmeanu, Vlad Eftenie, ori cel ce a pus bazele proiectului Oameni ai Bucureștiului sunt doar câțiva din cei care transmit un puternic manifest vizual.

Am vorbit despre câteva dintre elementele culturii urbane, pentru a aduce cititorii mai aproape de ceea ce înseamnă sufletul străzii și de a-i invita la Sun Plaza Shopping Center, unde are loc evenimentul URBAN CULTURE. Acesta a început de la finele lunii august și se va termina pe 18 septembrie.

Curioșii vor fi martorii eroilor străzii, mai exact, vor vedea trickuri pe BMX, grafferi ce dau reprezenții live ori bboys ce se vor pune la propriu în cap. De asemenea, pentru că am tot pus accentul pe vizual, cei care vor merge la event vor vedea și o expoziție de fotografie urbană.

Și încă ceva, pe drum spre Sun Plaza, recomand să asculți asta în căști ca să te bage în stare:

5 gânduri despre „Ei sunt eroii străzii

  1. Ce fain spus! Și orășelul asta în care locuiesc eu are câteva zone de arta pură, o sa fac într-o zi un articol despre asta 😉 îmi place și mie fotografia urbană, e frumosul care rămâne din toată hărmălaia asta, câteodată fără rost!

  2. Ce fain spus! Sunt zone de pură artă în orășelul în care locuiesc eu, poate o să am timp într-o zi de niște poze și un articol! Iar fotografia urbană e frumosul care rămâne din toată hărmălaia asta, câteodată fără rost!

    1. Fotografia urbană mi se pare că surprinde perfect chintesența unui oraș.

      Aștept să citesc materialul tău, pun pariu că sunt ceva locuri ce merită share-uite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s