Întrebări și răspunsuri despre cărți și citit (leapșa)

Pentru că în urmă cu câteva săptămâni Ioana mi-a dat leapșa cu întrebări despre cărți și citit, m-am gândit că e cazul să-i răspund, apoi să predau ștafeta mai departe.

1 | Carte, e-book sau audio book?

Contează? Important este să citești. În orice format, pentru că în funcție de context, fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Recunosc, am încercat varianta audio book, dar n-a fost cea mai potrivită formă pentru mine. Însă tind să cred că naratorul a contat mult, pentru că atunci când eram mică mă fascinau casetele cu povești pe care ai mei mi le puneau la casetofon.

2 | Trebuie sau nu să judeci o carte după copertă?

Teoretic, nu. Dar de cele mai multe ori coperta îți oferă o primă impresie asupra conținutului. Eu, cel puțin, recunosc că pun mult accentul și pe partea estetică, așa că atunci când caut o carte ce a fost tipărită în mai multe ediții sau la edituri diferite, o aleg mereu pe cea care are o copertă mai interesantă. Deh, e o problemă de gustibus.

Totuși, metoda mea de a alege o carte după modul în care mă inspiră coperta mă ajută să salvez timp- nu mai stau minute-n șir să citesc descrieri sau rezumate, ci arunc o privire pe diagonală. Și intuiția nu m-a înșelat niciodată.

3 | Care sunt cele mai bune liste de cărți de citit într-o viață?

Poate cea mai bună variantă e să aduni toate listele astea de cărți făcute vreodată, să le bagi în random.org și să îți alegi cel puțin 100 de titluri: romane clasice, chick lit, SF, horror…you name it. Consider că e important să fii un cititor eclectic, pentru că în felul acesta mai scapi de ochelarii de cal. Oricum, tu știi mai bine ce gen de carte preferi, dar asta nu înseamnă musai că nu trebuie să mai ieși din formatul ăla.

4 | Ar trebui sau nu să împrumut cărți cuiva?

Dacă mă întrebai acum ceva vreme, probabil că-ți spuneam că NU. Aveam un simț al proprietăți prea dezvoltat, recunosc. Dar acum mă bucur să dau oricând cărți din bibliotecă, chiar dacă există riscul să nu le mai primesc înapoi. Bine, probabil că n-aș proceda la fel cu cele în care am investit sume importante de bani. Nope! Pe alea n-o să vreau amprenta nimănui în afară de a mea. 😀

5 | E ok să citesc mai multe cărți o dată? 

Why not? Eu merg de când mă știu în paralel cu mai multe cărți. Asta pentru că sunt curioasă, dezorganizată și nerăbdătoare. Așa că dacă se întâmplă să primesc un nou colet de cărți, e foarte probabil să încep imediat cărțile respective dacă au un subiect care-mi trezește interesul. Uhm…sau o copertă deosebită. 😀

6 | E ok să scrii pe cărți?

N-am făcut asta deloc. Până acum câteva zile când am primit o carte de la Publica- Făcut pentru creație– care are atât de multe idei faine încât le-am subliniat cu un highlighter. No regrets!

Deci, dacă pe tine te ajută să reții mai bine o idee (și, conform studiilor, metoda de a sublinia paragafe s-a dovedit a contribui la o mai bună memorare a datelor respective), poți face asta. Atâta timp cât e cartea ta, firește!

7 | E important să citești autorii premiați (Nobel, Pulitzer,Booker etc)?

Eu zic că da. Pentru idei, cel puțin. Chiar dacă nu vei aprecia de fiecare dată decizia juriului de a premia respectivul autor/ carte.

8 | Cât de des e bine să citești?

Nu există un răspuns bun la asta. Cât de des poți. Și nu există „Nu am timp”. Mai mult te păcălești cu scuza asta.

Cam atât. Dacă mai ai întrebări pe care le-am omis, hai să le dezbatem. Până atunci îți recomand un articol care te va motiva să nu mai amâni cititul cărții ăleia uitate pe noptieră- Cum să citești mai des.

 

4 gânduri despre „Întrebări și răspunsuri despre cărți și citit (leapșa)

 1. Dragă Diana, mulțumesc pentru nominalizare. Sînt tare ocupată și pe fugă în ultimul timp, așa că îți răspund aici (iertare!) repejor, că nu-mi place să rămîn datoare:

  1 | Carte, e-book sau audio book?
  De toate! „Citesc” mai rar audiobooks, pentru că mi-am dat seama că mă concentrez mai greu, dar chiar și-așa tot am ascultat vreo cîteva.

  2 | Trebuie sau nu să judeci o carte după copertă?
  Nu trebuie, dar eu le cam judec, în principiu pe criterii estetice, dar mă uit și la carton, cum sînt legate etc. Sînt pornită tare pe multe edituri românești și imaginile de duzină de pe Shutterstock (sau similar), dar e o discuție lungă (și necesară). Dar, recunosc, îmi iau și cărți ale căror coperte nu îmi plac în mod deosebit, cum am făcut recent, pentru că era de 4 ori mai ieftină decît aia care mi-ar fi plăcut.

  3 | Care sunt cele mai bune liste de cărți de citit într-o viață?
  Aiurea, nu listele sînt bune, ci cărțile. Listele alea sînt făcute tot de cititori, subiective, deci na.

  4 | Ar trebui sau nu să împrumut cărți cuiva?
  Depinde cît de bine cunoști omul și obiceiurile lui de cititor. Am cărți care nu mi-au fost returnate nici azi, după vreo 8 ani, am primit înapoi cărți murdare – m-am lecuit. Acum nu mai împrumut deloc, nu am cui.

  5 | E ok să citesc mai multe cărți o dată?
  Depinde de fiecare. Eu zic că da, cu amendamentul că, în cazul meu, trebuie să fie cărți aproape total diferite. O ficțiune, în paralel cu o nonficțiune sau o biografie, cam așa. Mai mult de 2 în paralel nu pot și nici nu vreau.

  6 | E ok să scrii pe cărți?
  Dacă-s ale tale, da!

  7 | E important să citești autorii premiați (Nobel, Pulitzer,Booker etc)?
  E bine. Poți și fără, dar o să ajungi inevitabil cîndva la ei. Mai ales dacă-i găsești pe listele alea de la punctul 3. Eu urmăresc îndeaproape și cu mare interes Man Booker de cîțiva ani, multe nume de pe listele lungi/scurte sînt foarte demne de băgat în seamă.

  8 | Cât de des e bine să citești?
  Cît de des!

  1. Hehe. Îți mulțumesc frumos. Și legat de punctul 2, cred că îmi dau seama și la ce edituri de la noi faci referire. Și da, îți dau dreptate (și la partea cu prețul, ah).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s