5 cărți până la Crăciun (Challenge)

21 Nov 2016: Ideea

N-am timp! Oh, boy, oare de câte ori n-am rostit fraza asta în ultima vreme? N-am timp să mănânc, n-am timp să scot câinele în parc, n-am timp să fac aia, n-am timp să fac ailaltă.

Dar ghici ce? M-am hotărât că, de fapt, am timp pentru o grămadă de lucruri. Ba mai mult, ca să fiu sigură că pot să-mi organizez cât mai eficient orele, am decis împreună cu Irina să facem un challenge.

Pentru că amândouă plângeam în batistă că avem nuștiucâte cărți începute și neterminate [ultima oară când am calculat trecusem de 13 titluri], am zis ca până de Crăciun să dăm gata cinci titluri, apoi să le facem și recenzia.

Poate că nu pare mult, dar în condițiile în care perioada asta se anunță destul de agitată atât pe plan profesional, cât și personal, nu pot să zic decât că the struggle is real.

Încă nu știu ce cărți a ales Irina, dar la mine situația se prezintă așa:

01 | Spark Joy, Marie Kondo [Okian]

02 | Zgomotul timpului, Julian Barnes [Nemira]

03 | Cinci plimbări prin cartier, Goncalo M. Travares [ALL]

04 | Interfețe mai inteligente, Shlomo Benartzi [Publica]

05 | Mai inteligent, mai repede, mai bine, Charles Duhigg [Publica]

1

So, stay tuned! Next week revin cu primul review. Și, da, am să țin și scorul.

Între timp, citește și articolul Irinei [Coffentropy] de aici și nu uita să urmărești haștagul #5cărțipânălaCrăciun în rețelele sociale ca să vezi update-urile acestui book challenge.

 28 Nov: Recenzie „Spark Joy”

Prima dată am auzit de Marie Kondo anul acesta când viața mea profesională era un talmeș-balmeș: nu-mi plăcea neapărat ce făceam, banii nu erau ok în raport cu efortul depus, motiv pentru care aveam frecvent atacuri de panică, episoade de nesiguranță and so on.

Așa că, tot căutând răspunsuri la zecile de întrebări care nu-mi dădeau pace nici noaptea, am ajuns cumva să găsesc liniște în…ordine. Am citit mult despre esența minimalismului, recenzii de cărți, recomandările venite din partea lui Marie Kondo, dar și experiențele lui Dominique Loreau și m-am îndrăgostit de simplitate [în plus, am găsit o nouă pasiune: cultura japoneză].

Astfel, am început să reduc lucrurile la minimum și totul a fost pentru mine ca o terapie. De fapt, este în continuare terapie, pentru că nu am ajuns nici pe departe la finish, însă acum, spre deosebire de momentul în care am început să fac schimbări, sunt mult mai împăcată cu mine și știu mai clar cum vreau să arate casa, garderoba, biblioteca, viața mea, în general.

Despre carte

Ediția ilustrată „Spark joy” cred că se numără printre cele mai frumoase cărți din biblioteca personală. Este hardcover, cu un design aerisit și cu detalii simpatice- cum ar fi numele autoarei scris cu litere aurii- so classy.

Despre conținut

Cartea explică magia ordinii, diferențele din curățenie și ordine, dar indică și etapele pe care trebuie să le urmezi pentru a reuși să păstrezi în cele din urmă doar lucrurile care te fac cu adevărat fericit [sparks joy].

Metoda KonMari nu este despre debarasare, ci despre păstrare. Iar pentru a nu te simți copleșit de numărul mare de lucruri deținute, este important să începi treptat. Așa că pașii autoarei sunt următorii:

01 | hainele

02 | cărțile

03 | hârțogăraia [papers]

04| obiectele mici [komono: CDuri, electronice, medicamente, jucării]

05 | chestii sentimentale

Mmm, n-am să insist pe aceste subiecte, pentru că mă gândesc să le tratez în articole separate, pentru a povesti mai multe despre experiența mea cu fiecare etapă, așa că am să mă rezum la a spune că, în ceea ce mă privește, această carte este de un real ajutor.

Momentan încă sunt la pasul trei, dar chiar și așa, la jumătatea drumului, am învățat multe lucruri despre mine. Și-n fond, nu e asta parte din farmecul unei cărți? Să-ți dea de gândit, să te ajute, să te inspire?

PS: Spoiler aler- nu știu dacă te transformi într-un groupie când auzi de Gilmore Girls, dar îți spun că în noua mini-serie este menționată și cartea lui Marie Kondo, The Life-Changing Magic of Tidyng. So cute!

Cât despre „Spark Joy”, ghidul ilustrat, îl găsești la prietenii de la Okian.

See you next time!

2

9 gânduri despre „5 cărți până la Crăciun (Challenge)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s