Nietzsche pentru stresați: recenzie

Pe principiul înghite Platon, nu Prozac, am ajuns în ultima vreme să cred că medicația nu ajută atât de mult pe cât poate contribui o carte la starea ta fizică și spirituală. Sau așa o fi doar la mine?

Acum ceva vreme mi-au atras atenția niște cărțulii mici, ca cele de buzunar, pe care le poți strecura în orice geantă fără să te incomodeze în vreun fel, cu titluri simpatice ce prevesteau parcă un soi de terapie prin lectură: Shakespeare pentru îndrăgostiți, Einstein pentru debusolați, Kafka pentru deprimați, Nietzsche pentru stresați etc.

Dar hai să le luăm pe rând

Cu toate că prima întâlnire cu filosofia (la modul teoretic) a fost nițel abruptă, pentru că m-am aruncat fix spre Critica rațiunii pure a lui Kant, în timp, termenii specifici au început să nu mi se mai pară atât de rigizi și, treptat, lucrurile au început să capete sens pentru mine.

Mai mult decât atât, mi-a rămas ticul ăsta ciudat ca ori de câte ori mă confrunt cu o anume situație mai complicată încep să mă pierd printre rândurile vreunui filosof. În fond, problemele existențiale ar trebui oricum să fie altele decât cine a plătit curentul luna asta sau ai dus câinele la veterinar?

Oricum, nu mă înțelege greșit, căutatul câinelui de căpușe după ce te-ai întors din parc sau micile discuții despre facturi au farmecul lor. Însă ceea ce este cu adevărat interesant este substratul. Adică ce se întâmplă în subconștient când tu treci pe pilot automat. Iar dacă ai încerca mai des să te analizezi (dar non-critic), atunci vei face pași spre cunoașterea de sine și vei reuși să faci mai ușor față situațiilor stresante.

Însă dacă nu poți și nu poți să faci asta, îți recomand să parcurgi Nietzsche pentru stresați. Câteva aforisme ale cunoscutul filosof german te vor ajuta să-ți iei gândul de la rutină, iar analiza lui Allan Percy adaptată vremurilor moderne îți va facilita mesajul.

Cu toate că am o reacție alergică la termeni precum personal coach (așa cum este prezentat autorul), cărțulia semnată de Percy este simpatică, chit că pe alocuri n-am rezonat cu modul lui de a interpreta cuvintele lui Nietzsche.

Însă, mi-am propus chestia asta de a citi și lucruri din afara zonei mele de confort și îmi place mult ideea că pot renunța cu ușurință la ochelarii de cal. Nu de alta, dar ăsta e singurul mod în care pot vedea și alte micro-universuri în afară de al meu. Și zău că e interesant.

Despre carte

nietzsche pentru stresați

Autorul a adunat 99 de aforisme celebre ale lui Nietzsche pe care le-a interpretat ajutându-se de propriile filtre și experiențe. De la ce nu te omoară te face mai puternic la nimic nu vă aparține mai multe decât propriile visuri, toate citatele au valoare de adevăr pentru că sunt practic niște concluzii trase în urma unor întâmplări și situații din viața de zi cu zi. Și tocmai din acest motiv maximele au în continuare aplicabilitate și-n prezent.

Ce mi s-a părut însă interesant la abordarea lui Allan Percy a fost faptul că a pus mult accent pe ideea de meditație, mindfulness, menționând de nenumărate ori idei reprezentative ale budismului Zen.

Totodată, cărțulia e foarte ușor de citit, numai bună pentru lectura de seară sau în momentele în care ești prins în trafic. Nu de alta, dar per total îți insuflă energie pozitivă și îți abate atenția de la probleme curente.

Nu m-am hotărât încă dacă e chiar o carte pentru stresați, dar se adresează celor care-și frământă prea mult mintea cu lucruri banale. De încercat, zău.


Aceasta este prima recenzie din seria #4cărți1săptămână. Titlurile alese fac parte din campania ”Cărți deschise pentru minți deschise” și se numără printre cărțile cu prețuri promoționale.

Also, stay tuned pentru că la finalul lunii voi dărui unui cititor una dintre cărțile de la Editura Herald, iar până atunci nu uita că Te așteptăm în librărie!

Un gând despre „Nietzsche pentru stresați: recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s