Ciocolată vegană? Si, se puede!

N-am fost niciodată o bucătăreasă desăvârșită și abia în ultimii trei ani, de când m-am mutat de la ai mei, am început să-mi vâr nasul prin oale. De altfel, nici cu dulciurile nu m-am omorât, motiv pentru care chiar am renunțat de ceva timp încoace să mai fac sau să consum.

Acum nu e cazul să aruncați cu ouă stricate în mine, dar pur și simplu nu s-a lipit de mine treaba asta cu deserturile. Asta dacă nu includ aici înghețata, pe care oricum, de când am învățat să mi-o prepar în casă, nici c-am mai apucat să o cumpăr din comerț. Chiar am scris aici, pe scurt, cum fac treaba asta.

Însă, pentru că aveam de ceva vreme un borcănel cu unt de cacao în dulap și pentru că îmi stătea pe creier faptul că nu l-am abuzat cum se cuvine vreme de câteva săptămâni, am zis că e cazul să fac ceva cu el. De-ale gurii, firește.

unt de cacao raw

Totuși, pentru că weekendul trecut am uitat pe foc o tigaie cu o paletă de plastic (imaginează-ți numai mirosul de plastic ars), am zis că acum nu e cazul să mă dau în stambă cu vreo rețetă spectaculoasă. Așa că am căutat pe Youtube ceva simplu. Cuvinte cheie: număr minimum de ingrediente, timp de preparare nu mai mare de 10 minute și grad de dificultate- pentru copii sub 5 ani.

Și așa am găsit cea mai ușoară rețetă de ciocolată since evă. Unde mai pui că e vegană și nici nu are zahăr. Dar hai să le luăm pe rând.

Ingrediente:

  • 100 g unt de cacao bio
  • două-trei linguri sănătoase de unt/ulei de cocos
  • două-trei linguri de miere (am avut de la bunici)
  • cacao (habar n-am cât, am pus din ochi)

Preparare:

Pentru că untul nu ieșea sub nicio formă din borcănel, fiind cam tare și cu o textură asemănătoare săpunului, l-am pus pe individ într-un ibric cu apă, pe foc. Spre surprinderea tuturor, de data asta n-am mai ars nimic și untul s-a topit frumos cu această tehnică bain-marie adaptată.

Apoi, după ce m-am opărit puțin atunci când am scos borcanul din apa clocotită, am vărsat conținutul într-un bol și am adăugat ingredientele menționate mai sus, fără vreo ordine anume, ci în funcție de cum îmi aminteam din rețetele văzute pe Youtube.

Am amestecat energic și cu mari îndoieli că va ieși ceva din treaba asta, iar după ce m-am plictisit de învârtit, am turnat conținutul într-o formă de gheață din silicon pe care am pus-o în congelator. Firește că am dat ciocolată și pe lângă și totul a ieșit destul de messy, dar așa-i când lași copiii să se joace în bucătărie, am I right?

ciocolată vegană

Pentru că sunt o ghidușă, forma mea de gheață era cu inimioare, deci puncte bonus pentru aspectul final. Iar în ceea ce privește gustul, eu am fost destul de mulțumită pentru că era la fel ca ciocolata din comerț cu 70-80% masă de cacao. Bine, dacă nu ești fan, cred că poți face și cu lapte, însă dacă vrei o rețetă simplă și mult mai sănătoasă, poți merge foarte bine pe cea pe care am experimentat-o (cu succes!).

ciocolată vegană

cicococo

Iar dacă tot am luat-o razna cu rețetele vegane, să știi că am făcut și burgeri. Da, din ăia fără carne. Ciudat, știu. Dar ce e și mai ciudat e că au fost mega gustoși. 

PS: pentru că mi-a ramas ceva compoziție și nu mai aveam tăvițe de gheață, am adăugat în bolul cu pricina niște fulgi de ovăz, am amestecat totul bine-bine, am pus la frigider pentru 20 de minute și mi-am făcut un soi de batoane proteice la farfurie. Da, da. Ca la shaorma.

 

9 gânduri despre „Ciocolată vegană? Si, se puede!

  1. O sa încerc și eu! 🙂
    Hahaa, și toată povestea cu prepararea ciocolatei.. hmm, suna destul de familiar :))! The same here! M-am regăsit foarte mult în „tehnica de lucru” 😉 :D!
    Keep going!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s