Tu ce ti-ai spune la 15 ani + informații despre programul o’SCAR

Dee-Dee,

Știu că tocmai ai terminat aVIII-a și deja ți-ai făcut lista cu toate lucrurile pe care vrei să le duci la capăt vara asta. Și mai știu și că ești entuziasmată că ai intrat la liceul ăla bun din Constanța și că de abia aștepți să faci naveta. Nu vreau să-ți stric feng-shui-ul, dar o să-ți iasă și pe ochi următorii șapte ani de navetă. Da, am zis șapte, nu patru, pentru că o să urmezi și facultatea tot aici, dar nu îți zic care, oricum o să-ți dai seama într-un an ce vrei să faci mai departe.

Apropo, felicitări pentru notele de la Capacitate. Ai văzut că a fost totul ok, cu toate că tu îți făceai griji ca fraiera, iar atunci când s-au afișat rezultatele la simulări erai atât de necăjită de nota aia de la mate încât te-ai dus și ai mâzgâlit cu markerul permanent la avizier? Proastă mișcare, îți amintești? Pentru că atunci toți te întrebau de ce e o dungă neagră în dreptul căsuței cu nota. Subtilă ca usturoiul ai fost, dar stai chill, o să-nveți în următorii ani cum să fii mai discretă când intri în încurcătură.

Și apropo, nu te mai rușina când unii îți zic că ești nerd și nici măcar nu te mai agita să le răspunzi cu o rafală de contraargumente. Peste vreo zece ani ai să te uiți în urmă la cea care ești acum și chiar ai să fii mândră de tine, pentru că toate encliopediile pe care te duceai să le citești la Bibliotecă Orășenească cu o oră-două înainte de începerea cursurilor te vor ajuta în următorii ani când n-o să te dai cu capul de pereți că a căzut Facebook-ul sau ai probleme cu netul. Ah, Facebook-ul e o chestie care în timp o să fie cam de o mie de ori mai faină decât Hi5-ul acum și chiar o să te ajute enorm în jobul tău. Dar, șșșt, nu știi de la mine.

Cât despre joburi, știu că o să vrei să fii pe picioarele tale și la sfârșitul primului an de liceu o să-ți pierzi întreaga vara muncind într-un magazin. Dar n-ai de ce să ai regrete, pentru că treaba asta o să te ajute pe viitor. În fond, o să ajungi cumva să obții ceea ce îți dorești- să nu ai un job de birou și să poți să lucrezi de oriunde. Ai să vezi, o să fie grozav, treaba cu nomazii digitali o să se extindă enorm în următorii 11 ani, iar tu o să fii freelancer. Și, da, vei avea și câinele ăla după care tânjești acum când stai la ai tăi și te vei muta cu cel mai fain om din Univers.

În rest, ține-te de scris și de citit ca până acum. O să-ți prindă bine când o să ai 25 de ani. Cât despre posterele de pe pereți și zecile de brățări hippie pe care le porți acum la mână, ai să vezi că o să dispară treptat, iar după mulți ani vei prefera simplitatea și minimalismul în locul zarvei și neliniștii pe care le ai acum în minte și în suflet.

Da, ai să fii mai ordonată odată ce vei fi pusă în postură de a avea grijă de o casă întreagă și de a-ți aranja în același apartament propriul birou. Însă o să fie fain, pentru că îți vei face programul după bunul plac, vei putea să asculți Bob Marley, The Beatles și Nirvana la pick-up și vei ieși cu câinele în parc ori de câte ori vei simți nevoia să iei o pauză de la muncă.

Revenind la școală, nu te concentra numai pe teorie. Ai să vezi că practica e mult mai importantă decât citatele și studiile sociologie, dar trebuie să înveți să jonglezi cu ambele pentru a obține echilibrul.

Și știu că îți doreai să ai un job care se învârte în jurul cărților, așa că vei reuși să lucrezi pe timp de sezon într-o librărie. Habar n-ai cât o să te ajute treaba asta. Vei învăța să comunici mai ușor cu diferite tipologii de oameni, vei știi cum să faci față unei situații de criză și vei reuși să ai un discurs prietenos și diplomat, chiar dacă la început vei fi ca o  Eliza Doolittle ceva mai manierată, iar asta îți va deschide multe uși mai târziu.

Și încă ceva. Nu-ți mai cheltui banii pe haine, ci pune-i deoparte pentru călătorii. Crede-mă, salariul o să ți se ducă imediat, așa că învață să nu-l dai pe lucruri perisabile, ci pe experiențe care te vor face să te simți bogată sufletește.

Diana.

PS: Ai să renunți curând la porecla Dee-Dee, iar apropiații, inclusiv profa aia faină de franceză din liceu, îți vor spune Dyd.


Am scris asceastă scrisoare către mine, cea la final de clasa a VIII-a, în scopul de a-i informa pe cei care tocmai au susținut Evaluarea Națională despre programul o’SCAR. Acest proiect este destinat celor ce au terminat ultima treaptă gimnazială și își doresc să obțină atât o independență financiară, cât și mai multe șanse de angajare în domeniul retail.

Ce înseamnă mai exact programul o’SCAR

Probabil că ai auzit de cel puțin unul dintre următoarele nume de branduri: BILLA, C&A, Deichmann, Hervis, HUMANIC, KIKA sau Telekom. Ei bine, aceste companii, împreună cu Secția Comercială a Ambasadei Austriei sunt cele responsabile de acest sistem nou la noi.

Mai exact, Școala Comercială Austriacă din România (o’SCAR) este un program de învățământ profesional-dual, ce pune accent pe formarea practică a tinerilor, dar și pe colaborarea dintre companii și școală.

Sunt aceste cursuri potrivite pentru tine?

Păi, dacă tocmai ai terminat clasa a VIII-a, ești deja un candidat pe unul dintre cele 56 de locuri puse la dispoziție. De altfel, în acest program, ce se va desfășura pe parcursul a trei ani, vei avea oportunitatea de a fi instruit într-o viitoare meserie de comerciant-vânzător.

Chiar dacă acum nu ți se pare mare lucru, pe parcurs acest lucru te va ajuta, deaorece pentru fiecare job visat trebuie să începi dintr-un punct. Să-ți povestec de cunoscuți CEO ai unor companii renumite care au făcut primul pas în carieră cu un job în retail? Sau ia drept exemplu revistele FORBES unde anual sunt prezentați cei mai de succes oameni din industriile de fashion, telecomunicații, sport etc, care acum sunt în boardul de conducere al unor multinaționale sau au propriile afaceri de succes.

Bun, dar cum va arăta programa de studiu?

program oscar

Prezentare Generală

 • Domeniul de pregătire de bază – Comerț
 • 2 clase cu Calificarea Comerciant – Vânzător
 • Durata de pregătire 3 ani
 • Pentru absolvenţii clasei a VIII-a
 • Limita maximă de vârstă la data începerii cursurilor:18 ani
 • Pregătire practică în cadrul companiilor: BILLA, C&A, Deichmann, Hervis, HUMANIC, kika, Telekom

(Informațiile sunt luate de pe oscar.kiritescu.ro. Pentru date suplimentare accesează linkul din descriere)

Și eu ce beneficii am în calitate de cursant? Adică…mie ce-mi iese?

 

oscar

Pe lângă aspectele menționate mai sus mai vreau să enumăr și alte părți pozitive ale programului:

 • gratuitate cursurilor
 • prioritate la angajare în cadrul companiilor partenere
 • posibilitatea continuării studiilor pentru obținerea diplomei de BAC
 • transport asigurat
 • + alte facilități

Ok, dar când și unde mă pot înscrie în programul ăsta?

CÂND

Există mai multe etape, după cum urmează:

Etapa I:  13 – 17 iunie 2016 ora 10-19 și 21 iunie 2016 ora 9-15

Etapa II:  16 – 17 august 2016 ( În 17 august 2016 până la ora 15:00)

Etapa III: 1 – 2 septembrie 2016

 UNDE

La sediul Colegiului Economic „Costin C. Kiritescu” din str. Pestera Dambovicioara nr. 12, sector 6. Adică ajungi rapid cu metroul sau RATB, so no worries.

harta

Ce acte îmi sunt necesare pentru înscriere?

 • fișa de înscriere eliberată de școala gimnazială
 • o cerere de înscriere proprie (o descarci de pe site-ul menționat mai sus)
 • o copie după buletinul tău și una după cel al unui părinte
 • copie certificat de naștere

Trebuie să dau un examen?

Da. Va exista o admitere, iar pentru a te asigura că vei reuși să ocupi unul dintre cele 56 de locuri puse la dispoziție, va trebui să susții un examen scris (1h) și unul oral (15 minute), cu reprezentanții programului.

Dar mai multe informații despre acest aspect găsești aici

Personal, mă bucur să văd inițiative de acest gen care dau o șansă în plus celor ce termină școala gimmnazială, pentru că elevii vor învăța să împartă studiile cu școala, iar treptat se vor concentra mai mult pe partea practică. Ulterior, în funcție de competențele și aspirațiile ficăruia, aceștia pot evolua frumos în cadrul companiei respective sau, de ce nu, pot ulterior sălucreze într-o altă multinațională sau chiar să-și deschidă propriul business.

Ideea e că dintr-un punct tot trebuie să pleci, iar programul o’SCAR poate fi această rampă de lansare de care unii au atât de multă nevoie la vârsta în care se formează ca oameni. Așadar, mentorii îi vor influența atât pe plan profesional, cât și personal. Iar acest lucru va avea un impact pozitiv enorm imediat ce vei părăsi băncile școlii. 

 

Un gând despre „Tu ce ti-ai spune la 15 ani + informații despre programul o’SCAR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s