Minimalism. Mindfulness. Zen.

Știai că, deși ai adesea tendința de a spune că nu îți poți schimba felul de a fi, de fapt, prin exercițiu, voit ori ba, acest lucru se poate modifica destul de rapid și ușor? Mizând pe această ipoteză, m-am decis de la începutul acestui an, în urma unui research serios, că am nevoie de mai puțin haos în viața mea.

Minimalism

Așadar, odată luată acestă decizie, am început treptat-treptat să mă descotorosesc de ceea ce am am considerat că este în plus- de la tot felul de lucruri adunate în București, la haine, cărți și până la activitatea în online.

Însă renunțarea aceasta la obiecte nu a venit pur și simplu, ci face parte dintr-un ritm de viață pe care mi-l propun să fie pe termen lung. De asemenea, optarea pentru un stil minimalist nu se referă doar la estetică- fie haine, fie decorul casei, ci are de-a face și cu hrana.

Prin urmare, am hotărât că nu trebuie să scap doar de dezordinea din dulap și de pe rafturi, ci și de cea din alimentație. Astfel, am adopat principiul clean-eating și am început să fiu mult mai atentă cu ceea ce pun în farfurie.

Mindfulness

M-am obișnuit să trăiesc un stil de viață alert, cu un program încărcat, așadar, din dorița de a bifa cât mai multe lucruri de pe listă, ajungeam de multe ori să fac multi-tasking. De abia de curând am aflat însă cât de înșelătoare și deloc benefică poate fi practicarea mai multor lucruri simultan. Ca să nu mai vorbesc de cât de stresant sau obositor poate deveni asta în timp.

Prin urmare, am luat decizia de a evita pe cât posibil să mă las prinsă de două activități deodată. Așa că am spus Pa mâncatului pe tastatură în timp ce scriu sau verificatului mailurilor în timp ce merg pe stradă. De fapt, telefonul a fost cel mai mult scos din ecuație, pentru că ajunsesem cumva dependentă de el. Astfel, mi-am dezinstalat Messengerul pentru Facebook, dar și notificările de la mail sau Instagram, pentru a nu mai fi întreruptă constant.

De asemenea, când ies cu Iancu în parc, telefonul rămâne acasă timp de o oră-două, pentru a putea astfel să mă bucur de plimbarea cu câinele și să fiu mai atentă la el și nu la ecranul unui smartphone.

Apropo, știi cât de mult contează să te concentrezi pe o singură activitate, fie că este vorba de a scrie, a asculta muzică sau mânca?  Personal, cred că a fi mindfulness te ajută să devii mai ancorat în realitate, mai conștient, odihnit, dar și liniștit, pentru că reușești să te organizezi mult mai bine.

Zen

Recunosc că multă vreme am privit ironic practica meditației. Asta până când am înțeles importanța unei astfel de activități. Mi-a luat ceva ani, recunosc, însă odată ce am observat beneficiile meditației, am început să studiez din ce în ce mai mult.

Aplicații

Dar cum teoria nu are sens fără practică, am zis să îmbin Zenul cu tehonologia și astfel am reușit să găsesc una dintre aplicațiile mele preferate pentru Android. E vorba de Stop, Breathe & Think.

diana solomon zen

Pe lângă faptul că are un design foarte catchy, este ușor de folosit și are tot felul de surprize simpatice- cum ar fi stickerele- pe care le primești de îndată ce mai dobori un record (fie că e vorba de un timp mai lung de meditație, fie că ai meditat timp de trei zile la rând etc).

Cărțile

diana solomon editura herald

Pentru că-mi place să mă documentez constat cu privire la practica Zen, am început două cărți destul de interesante, ambele de la editura Herald.

Cu toate că sunt cu mult diferite față de lecturile mele obișnuite, îmi place că am ieșit din zona de confort, pentru că astfel pot înțelege mai bine anumite concepte sau obiceiuri.

Zen este prima carte  ce face referire la această doctrină pe care am deschis-o și trebuie să recunosc că poate fi ușor dificilă pentru un neinițiat. Am descoperit numeroși termeni (necunoscuți până acum) ce au legătura cu practica zen, dar și diferite analize pe anumite scrieri celebre ale maeștrilor zen (koan-uri).

Pe scurt, pentru că sunt de abia la jumătatea cărții și nu pot să-mi spun o părere finală, acest titlu poate fi de un real ajutor tuturor persoanelor care sunt interesate de tehnica meditației, pentru că astfel înțeleg mai bine semificația poziției zazen, dar și importanța etapelor în acest proces.

Mintea liniștită și senină am început să o citesc concomitent cu Zen, pentru a aduna astfel cât mai multe informații despre Dharma și budism. În schimb, parcurgând cartea pe verticală, am observat că nu este o lectură care se digeră ușor. Sunt dezbătute multe concepte care te provoacă intelectual și te fac să-ți pui unele semne de întrebare cu privire la propriile-ți credințe.

De altfel, cine a zis că e ușor să încerci să înțelegi puncte de vedere ce vin dintr-o cultură atât de diferită de a ta, chit că tu ești destul de deschis? 

9 gânduri despre „Minimalism. Mindfulness. Zen.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s