Despre jurnalismul european pe șleau

În Confessions of a Shopaholic, Rebbeca Bloomwood, o fashionistă ahitată după cumpărături, devine imediat cea mai citită jurnalistă a unei publicații economice atunci când începe să scrie într-un mod cu totul unic. Față de ceilalți reporteri titrați, ea redă știrile macro-economice prin personificare, ori prin raportarea la unele situații familiare oamenilor de rând.

b6cd68ead0d661237366aabc58734dfb
Sursă: debtfreeguys.com

În felul acesta, revista nu numai că începe să fie cumpărată de cât mai mulți oameni, fericiți de faptul că cineva explică pe înțelesul tuturor termenii tehnici, dar jurnalista este chemată și  în numeroase show-uri Tv unde face exact aceleași lucruri: translatează cuvintele grele din vocabularul specialiștilor și le dă o formă mai prietenoasă.

Ei bine, deși fac referire la un film hollywoodian inspirat de o carte din categoria chick lit, situația prezentată este una cât se poate de reală. Am cinci ani de jurnalism, licență și master, în care mi s-a repetat întruna că mass-media, pe lângă funcția de informare, are și funcția de educare.

Mai exact, rolul reporterilor este acela de a nu da mai departe niște comunicate de presă, ori de a transcrie discursul președintelui Jean-Claude Juncker. Ei trebuie să extragă din masa de informații acele date care influențează viața omului de rând.

Tot prin băncile facultății, profesorii mei au discutat despre Interesul Public vs Interesul Publicului. Ei bine, informațiile cu privire la deciziile CE sunt de interes public, însă ele nu acaparează interesul publicului. Deși acești termeni par similiari, ei sunt foarte distincți ca semnificație, iar dacă un jurnalist reușeste să capteze interesul maselor cu o știre, reportaj, interviu de interes public, atunci asta este ceea ce numesc eu o situație win-win.

Da, teoria e frumoasă, iar cuvintele mari sunt foarte ușor de spus. Țin minte că în anii de master, la cursul de Jurnalism European, făceam des aplicații astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează Comisia și Parlamentul European, iar apoi redactam știri care erau revizuite de cel puțin două ori, până când profa era convinsă că materialul nostru transmite o informație pe care o poate înțelege atât un doctor în Filologie, cât și tanti Maria care vinde roșii în piață, pentru că, vedeți voi, s-ar putea să o ajute programele de finanțare ale micro-afaceriștilor, spre exemplu.

etsy.com
Sursă: etsy.com

De asemenea, jurnaliștii oficiali de la Bruxelles au datoria nu numai de a raporta papagalicește ceea ce se întâmplă cu privire la CE, ci și de a se implica și a căuta raspunsuri la probleme cu care se confruntă cei din țară. Pentru că, și revin iar la teorie, deoarece iubesc deontologia și etica jurnalistică, reporterii sunt mediatorii dintre cetățean și stat și au datoria de a asculta oamenii și a-i ajuta să-și cunoască drepturile.

Pe scurt, cei din mass-media sunt Receptori ai mesajelor, dar și Emițători, conform vechilor scheme de comunicare, însă se ocupă și de decriptarea și codarea mesajelor, mai exact, găsesc o formă de redare a informației care să fie înțelesă de destinatarul său.

În ceea ce privește subiectele europene, nu am cu predilecție o temă anume ce mi-ar plăcea să fie dezbătută mai des. Cred doar că reporterul ar trebui mai întâi să treacă informația prin propriul său filtru, pentru a-si putea da seama dacă aceasta servește interesului public (iar aici e nevoie de o persoană experimentată, pentru că nu te poți baza pe fler).

Consider totodată că ar trebui făcute materiale mai detaliate și prietenoase cu cititorii pe teme ce țin de finanțările europene, cu precădere pe cele cu fonduri nerambursabile, pentru că sunt convinsă că există români cu nenumărate idei de afaceri sustenabile care ar trebui incurajați să devină antreprenori.

În acest context, Reprezentanța Comisiei Europene încurajează jurnaliștii, dar și bloggerii să acorde  interes activității de la Bruxelles și să discute despre aceasta în termeni ce au relevanță pentru români din punct de vedere cultural, politic, educațional sau socio-economic.

3b453c419e66f9ffba6f40435c9552a3
Sursă: en.wikiquote.org

Prin urmare, dacă sunteți interesați de jurnalismul european puteți să participați la competiția REPORTER și BLOGGER EUROPEAN. Mai multe detalii despre participarea la concurs, categoriile la care vă puteți înscrie (presă audio, video, reportaj, blog, galerie foto etc), cât și condițiile de jurizare veți găsi chiar pe site-ului Comisiei, adică aici. De asemenea, deadline-ul este 30 octombrie, așa că puneți mâna pe scris materiale care sa facă buzz. Succes!

6 gânduri despre „Despre jurnalismul european pe șleau

  1. Dacă mass- media are rol de informare și de educare, hai să începem cu puterea exemplului personal…
    („așa că (voi) puneți!!! mâna pe scris materiale care sa facă buzz”.)

    1. Dacă prin mesajul tău te referi la mine, ei bine, eu m-am îndreptat pe altă nișă, iar m-aș apuca acum să scriu despre asta nu cred că aș avea credibilitatea și nici experiența celor care sunt în domeniul ăsta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s